
Η τομάτα συναντά το Ξινόμαυρο σε έναν ανεπανάληπτο γευστικό διάλογο
Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία παρουσιάζει έναν συναρπαστικό γευστικό διάλογο ανάμεσα σε δύο εμβληματικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, την τομάτα και το Ξινόμαυρο. Μέσα από ένα μοναδικό δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2025, στο Atrium of Alexander’s Lounge, οι γεύσεις θα αφηγηθούν ιστορίες και οι οίνοι θα αφυπνίσουν μνήμες σε μια μαγική βραδιά.
Ο βραβευμένος Executive Chef Αστέριος Κουστούδης δημιουργεί ένα μενού φόρο τιμής σε ένα και μόνο συστατικό: την τομάτα. Ένα ταπεινό αλλά πολύτιμο υλικό, θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας, που αποκτά νέα πνοή μέσα από τις σπάνιες ποικιλίες-κειμήλια που καλλιεργούνται με φυσικές μεθόδους, αποκλειστικά για το ξενοδοχείο, στις παρυφές του όρους Πατέρας. Οι τομάτες αυτές αποκαλύπτουν τον πλούτο της γεύσης τους, παίρνοντας διαφορετικές μορφές μέσα σε ξεχωριστά πιάτα αναδεικνύοντας όλο το φάσμα της παράδοσης και της φαντασίας.


Το γευστικό αυτό αφήγημα πλαισιώνεται ιδανικά από τις επιλεγμένες εκφράσεις του Ξινόμαυρου, όπως τις επιμελείται ο Head Sommelier Ευάγγελος Ψωφίδης. Με αφετηρία το μενού του σεφ, κάθε πιάτο συνοδεύεται από μια διαφορετική οινική πρόταση, προερχόμενη από κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις πολλαπλές όψεις του Ξινόμαυρου και ταυτόχρονα να ταξιδέψουν σε διαφορετικές οινικές ζώνες της χώρας όπου καλλιεργείται αυτή η εξαιρετική ποικιλία.


Στο δείπνο θα είναι παρόντες διακεκριμένοι οινοποιοί, οι οποίοι θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες και μυστικά των ετικετών τους πριν από κάθε πιάτο, ενώ ο καλλιεργητής Νίκος Τσομπάνογλου θα μιλήσει για τη σχέση του με τη γη και τη φυσική πρακτική του. Όλοι μαζί θα ρίξουν φως στον ισχυρό δεσμό που ενώνει την καλλιέργεια, την οινοποίηση και τη γαστρονομία.
Οικοδεσπότες:
Executive Chef: Αστέριος Κουστούδης
Head Sommelier: Ευάγγελος Ψωφίδης
Επίτιμοι καλεσμένοι:
Νίκος Τσομπάνογλου – Παραγωγός φυσικής καλλιέργειας
Κώστας Τσιλιλής – Οινοποιείο Τσιλιλή, Μετέωρα
Laurens Hartman – Domaine Karanika, Αμύνταιο
Αργύρης και Βασιλική Γεροβασιλείου – Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή
Θάνος Ντούγκος, Λουίζα Ντούγκου – Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη
Άγγελος Ιατρίδης – Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο
Στέλλιος Μπουτάρης – Κτήμα Κυρ‑Γιάννη, Νάουσα
Οι ετικέτες που θα παρουσιαστούν:
Απόσταγμα Σταφυλιού Τσιλιλή, Ξινόμαυρο
Domaine Karanika, Extra Cuvée de Reserve, 2017
Κτήμα Γεροβασιλείου Ξινόμαυρο Ροζέ, 2024
Ντούγκος Ραψάνη Παλαιά Κλήματα, 2016
Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block «Μπάρμπα Γιάννης», 2017
Κυρ-Γιάννη «Ράμνιστα», 2013
______
The Atrium of Alexander’s Lounge
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, 1ος όροφος
Ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2025
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για συμμετοχή απαιτείται κράτηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και για την κράτησή σας, επικοινωνήστε στο 210 33 30 748 ή στο Evangelos.Psofidis@luxurycollection.com
______________
A RED SYMPHONY OF GASTRONOMY AND WINE ARRIVES AT HOTEL GRANDE BRETAGNE
Tomato meets Xinomavro in an unforgettable pairing
Hotel Grande Bretagne presents an extraordinary culinary experience celebrating two iconic pillars of Greek gastronomy: the tomato and the Xinomavro. On Thursday, September 25th, 2025, at the Atrium of Alexander’s Lounge, a six-course dinner will bring these elements together in a creative dialogue of flavors, aromas and stories.
Awarded Executive Chef Asterios Koustoudis creates a menu dedicated to a single ingredient: the tomato, a humble yet precious staple of Greek cuisine. Drawing inspiration from rare heirloom varieties grown with care for the hotel on the slopes of Mount Pateras, he presents the tomato in diverse culinary expressions, from traditional to imaginative, revealing its depth and character.
Each course will be paired with a unique expression of Xinomavro from leading local producers, thoughtfully curated by Head Sommelier Evangelos Psofidis. Guests will discover the many dimensions of this noble Greek grape as they journey through the country’s diverse wine regions where it flourishes.
Throughout the evening, the participating producers will personally introduce their wines, sharing stories and secrets, while grower Nikos Tsompanoglou will present his philosophy of natural cultivation and his deep connection to the land. Altogether, they will highlight the bond that unites cultivation, winemaking and gastronomy.
Hosts:
Executive Chef: Asterios Koustoudis
Head Sommelier: Evangelos Psofidis
Guests of Honor:
Nikos Tsompanoglou – Natural Grower
Kostas Tsililis – Tsililis Winery, Meteora
Laurens Hartman – Domaine Karanika, Amyntaio
Argyris Gerovassiliou, Vassiliki Gerovassiliou – Ktima Gerovassiliou, Epanomi
Thanos Dougos, Louisa Dougos – Dougos Winery, Rapsani
Angelos Iatridis – Alpha Estate, Amyntaio
Stellios Boutaris – Kir-Yianni Estate, Naoussa
Wines to be presented:
Tsilili Grape Distillate, Xinomavro
Domaine Karanika, Extra Cuvée de Reserve, 2017
Ktima Gerovassiliou Xinomavro Rosé, 2024
Dougos Rapsani Old Vines, 2016
Alpha Estate Ecosystem Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block “Barba Yiannis”, 2017
Kir-Yianni “Ramnista”, 2013
The Atrium of Alexander’s Lounge
Hotel Grande Bretagne, 1st Floor
Date: Thursday, September 25th, 2025
Seats are limited, advance reservation is required.
For further information and reservations:
Tel.: +30 210 33 30 748
Email: Evangelos.Psofidis@luxurycollection.com

