
Η Día de los Muertos ή Ημέρα των Νεκρών, είναι μια -κυρίως-Μεξικάνικη γιορτή υπέρ της μνήμης των πεθαμένων.
Γιορτάζεται στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες περιοχές του κόσμου, κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, ως μια χαρούμενη, πολύχρωμη γιορτή και ανάμνηση των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, αλλά παραμένουν ‘ζωντανοί’ μέσω της μνήμης.

Οι οικογένειες κάθε τέτοια μέρα φτιάχνουν αυτοσχέδιους βωμούς για να τιμήσουν τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ συνηθίζουν να περνούν τη νύχτα στο νεκροταφείο, ανάβοντας κεριά, με την ελπίδα ότι θα φωτίσουν τα μονοπάτια τους. Στη συνέχεια, οι ζωντανοί τιμούν τους νεκρούς τους γιορτάζοντας, καθώς θεωρούν πως το να θρηνείς είναι ασέβεια. Οι παραδόσεις αυτές μεταβιβάζονται στις νέες γενιές από μικρή ηλικία.
Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras», τα ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν. Το 2008 αναγνωρίστηκε η σημασία της Dia de los Muertos από την UNESCO ως ‘Πολιτιστική Κληρονομιά’.
Η Dia de los muertos γιορτάζεται ως ένα εντυπωσιακό θεματικό event στην Ελλάδα. Σας προτείνουμε παρακάτω μερικά μεξικάνικα εστιατόρια στην Αθήνα που διοργανώνουν αυτές τις ημέρες πάρτυ αφιερωμένα στη γιορτή αυτή:
Mexha στο Μαρούσι
La Casa Azul στο Περιστέρι
Cinco de Mayo στη Νέα Φιλαδέλφεια
Chilangos στον Χολαργό
Dos Hermanos στην Κηφισιά
Ancho στο κέντρο, Κηφισιά, Γλυφάδα, Χαλάνδρι
Amigos στη Νέα Σμύρνη και στη Γλυφάδα